روایت یثربی از درمان بیماری‌ها در سال‌های دور/ علم به‌جای خود، دعا به‌جای خود
کد خبر: ١٦١٨٣٢ تاریخ انتشار: ١٣ اسفند ١٣٩٨ - ١٠:١٠
صفحه نخست » مطالب وسط
روایت یثربی از درمان بیماری‌ها در سال‌های دور/ علم به‌جای خود، دعا به‌جای خود

یک مفسر قرآن کریم گفت: علم و دعا در کنار هم باید باشد تا إن‌شاءالله بیماری کرونا نیز از بین برود. در این شرایط حرکات و رفتار ما باید طوری باشد که آبروی اسلام و اهل بیت (ع) و زیارت را نبریم.

به گزارش صابرنیوز، سیدیحیی یثربی را بیش‌تر به عنوان یک پیشکسوت فلسفه و مفسر قرآن کریم می‌شناسند. او عضو بازنشسته هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران، رئیس سابق دانشگاه کردستان  و مؤلف کتاب‌هایی نظیر «محمد پیام‌آور عدل و آزادی»، «حکمت متعالیه صدرا»، «عرفان عملی»، «تفسیر روز» و کتاب‌هایی در حوزه فلسفه و دین به زبان لاتین است. یثربی سال‌ها است که در نهاد نقد و نظر فلسفه و علوم انسانی مطالبی را به رشته تحریر در آورده است.
وی تنها فرزند خانواده نسبتاً فقیرش بوده است و می‌گوید، پدرش را در کودکی از دست داده و سال‌های سال با حمایت پدربزرگ و صدقات سادات زندگی کرده است و از دعا‌نویسی و طالع‌بینی به فعالیت حوزوی و دانشگاهی گرایش پیدا کرده است!

شیوع ویروس کرونا بهانه‌ای شد تا با وی درباره نقش دعا و معنویت در کاهش و شیوع بیماری گفت‌وگو کنیم؛ گفت‌وگویی که در کنار مباحث عقلی و روایی درباره دیدگاه دین، گریزی به بیان برخی خاطرات دوران کودکی استاد و ماجرای دعانویسی‌اش پیدا کرد که در ادامه می‌خوانید:

نباید دین را در مقابل دانش قرار دهیم

نظر دین درباره پیشامدهای ناگوار و توسل کردن همراه با دعا و نذر چیست؟ آیا دین جایگاهی برای توجه به امور پزشکی لحاظ کرده است؟

با برخی رفتارهای نسنجیده بدون اینکه متوجه باشیم، دین را در مقابل دانش قرار می‌دهیم. در صورتی که دین اسلام از آغاز خود را بر عقل انسان استوار کرده است. انسان با عقل خود باید اصول اعتقادی را بپذیرد و حتی عبادات انسان ارزشش به اندازه عقل او است، چرا که نماز و روزه ما همه حساب و کتاب دارد.

اما گاهی کارهایی انجام می‌دهیم که در شأن یک مسلمان و پیرو اهل بیت (ع) نیست. اولاً خود پیامبر اکرم (ص) در مشکلاتی که برایشان پیش میآمد با دیگران مشورت می کرد و نمی‌گفت: این مشورت درست نیست! بلکه آن را دستور خود قرآن می‌دانست.

موارد متعددی هم وجود دارد که حضرت (ص) نظر مخالف را هم قبول می‌کردند. مثلاً در غزوه احد عده‌ای می‌خواستند در مدینه باقی بمانند، دشمن را داخل مدینه شکست دهند. اما عده‌ای از جوانان گفتند صلاح نیست در شهر بمانیم و به منطقه احد رفتند. پیامبر (ص) در اینجا نظرش این بود که در شهر بمانند، اما نظر مخالف را قبول کرد و به منطقه احد رفتند.

دستورات دین را از مراجع و امور درمانی را از پزشکان می‌پرسیم

مثال دیگر در غزوه بدر بعد از توقف لشکر بود که یک نفر مطرح کرد که اینجا اسکان کردن دستور خدا است یا نقشه دیگران است؟ پیامبر (ص) جلوتر از همه پاسخ داد که این را من طراحی کردم. اما این فرد باز هم دلایلی آورد که باید به راه بیافتند و باز هم حضرت رسول (ص) جلوتر از همه به راه افتاد و به همان جایی که آن فرد مخالف گفته بود، رفتند. همین نمونه از رفتار ائمه (ع) و پیامبر (ص) مشخص است. 

برخی افراد با برخوردهایشان می‌خواهند تخصص و مرجعیت را حذف کنند

مسأله دیگر این است که در نظام فقهی مرجعیت مطرح است و دستورات دینی‌مان را از مراجع می‌پرسیم. چرا که هر غیر متخصصی باید به متخصص مراجعه کند و حرف او را بپذیرد. الان بعضی افراد با برخوردهایشان می‌خواهند عملاً تخصص و مرجعیت را حذف کنند. در این ماجرای ویروس کرونا یک عده پزشک هستند که تخصص میکروب و ویروس‌شناسی دارند، بنابراین باید حرف متخصص را قبول کنیم.




Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب


صفحه اصلی | ارتباط با ما | آرشیو | جستجو | پیوندها | لیست نظرات | درباره ما | نظرسنجی | RSS | ایمیل | نسخه موبایل
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه